Art Revisited logo Since 1982
Login
Home Künstler Jan Voerman
Zurück zur Übersicht

Jan Voerman

Jan Voerman Hattem 1890-1976 Blaricum

De kunstschilder Jan Voerman werd in 1890 in Hattem geboren. Hij werd al vroeg opgeleid door zijn vader Jan Voerman sr., welke vooral bekend is geworden als de schilder van de IJsselgezichten bij Hattem.

Daar waar de oude Jan een bekend en gerespecteerd kunstschilder was, bleek het voor zijn oudste zoon (Jan jr.) moeilijk om als jong kunstenaar uit de schaduw van zijn vader te treden, tot Jan sr. een opdracht kreeg van de firma Verkade (familie van zijn vrouw Anna Verkade) om mee te werken aan het schilderen van nieuwe plaatjes voor de reeks Verkade Albums. Jan sr. schoof hij die opdracht door aan zijn zoon die toen nog slechts 16 jaar oud was. Jarenlang werkte Jan jr. mee aan deze Verkade Albums, waarmee hij alom grote bekendheid verwierf.

Voor zijn schilderijen koos Jan jr. ook meestal onderwerpen uit de natuur. Hij legde zich vooral toe op het maken van landschappen en stillevens met planten en bloemen als onderwerp. Hij bestudeerde zijn onderwerpen zeer nauwkeurig, alvorens ze aan het doek prijs te geven. Deze precisie is in al zijn schilderijen onmiskenbaar aanwezig.

Diverse musea hebben werk van deze kunstschilder in hun collectie: zoals o.a. het Stedelijk Museum Kampen, het Voerman Museum Hattem en het Museum de Fundatie Zwolle.

Produkten

Kunstwerke